PVGE
PVGE

PVGE Nuenen

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Nuenen

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Het gpx bestand kan gedownload worden door met de linkermuisknop op een wandeling uit het wandelgebied Brabantse Vennenpad te klikken.

Het Nivon beheert een groot aantal Lange Afstand Wandelpaden en Streekpaden waaronder het Brabants Vennenpad, hieronder de beschrijving die te vinden is op de Nivonwebsite: https://nivon.nl/wandelpaden/brabants-vennenpad/

Clemens Lasance heeft het pad opgedeeld in 17 etappes van gemiddeld 15 km met aan het begin- en eindpunt horeca (op 1 uitzondering na) zodat wandelaars met twee of meer auto’s of fietsen de lijnwandelingen kunnen lopen. Met OV is het vrijwel nergens te doen. Alle langere wandelingen zijn in te korten. Via de Nivonsite kan ook de nieuwste uitgave (2019) van de wandelgids besteld worden.

Het Brabantsvennenpad van Nivon, lengte 258 km, voor het eerst beschreven in een wandelgids uit 1983, was al een van de mooiste streek-wandelpaden in Nederland. Het Streekpad (SP5) is recent door een twintigtal vrijwilligers nog eens nauwkeurig onder de loep genomen en op een groot aantal plaatsen is het traject verbeterd. Te beginnen bij het Bezoekerscentrum Groot Speyck van Natuurmonumenten wandel je door het gebied rondom Oisterwijk met zijn prachtige bossen en vennen en doorkruis je vervolgens de Kampina, een uitgestrekt heidegebied. Vanaf Boxtel volgt het pad globaal het riviertje de Dommel tot aan het punt waar dit vanuit België ons land binnenkomt en passeert daarbij een aaneenschakeling van bos- en heidegebieden zoals de de Strabrechtse heide, de Groote heide, de Leenderheide, de Malpie en de prachtige Plateaux, welk heidegebied tot in België doorloopt. Het doorkruist de Kempen met de Acht Zaligheden om daarna zijn weg te vervolgen via de uitgestrekte landgoederen ‘de Utrecht’ en ‘Gorp en Roovert’ ten zuidwesten van Hilvarenbeek. Langs de Beekse Bergen volg je uiteindelijk het riviertje de  Reusel tot je weer in de Oisterwijkse bossen aankomt.

Wandelingen Brabantse Vennenpad  Afstand  Bijzonderheden Opmerking
 Achel-Venbergen  17 km  Bekijk de wandeling  
 Banisveld-Kasteren  17 km  Bekijk de wandeling  
 Biest-Oisterwijk  14 km  Bekijk de wandeling  
 Bladel-Dun  16 km  Bekijk de wandeling   
 Dun-Gorp  19 km  Bekijk de wandeling  
 Geldrop-Heeze  14 km  Bekijk de wandeling  
 Gorp-Biest  18 km  Bekijk de wandeling  
 Grens-Bladel  14 km  Bekijk de wandeling  
 Heeze-Strijp  15 km  Bekijk de wandeling  
 Kasteren-Sint-Oedenrode  13 km  Bekijk de wandeling  
 Kolonie-Grens  17 km  Bekijk de wandeling  
 Nuenen-Geldrop   8 km  Bekijk de wandeling  
 Oisterwijk-Banisveld  17 km  Bekijk de wandeling  
 Son-Nuenen  15 km  Bekijk de wandeling
 Sint Oedenrode-Son  14 km  Bekijk de wandeling     
 Strijp-Achelse-kluis  13 km  Bekijk de wandeling  
 Vennenberg-Kolonie  16 km  Bekijk de wandeling  

Opmerking 1
Nuenen-Geldrop: Van N naar Z: voorbij Collse Watermolen langs de Dommel moeilijk begaanbaar na veel regen. Alternatief: voor de brug linksaf knooppuntenpad in, bij kanaal rechtsaf

Opmerking 2
Son-Nuenen: Van N naar Z: langs de Dommel mogelijk niet begaanbaar na veel regen.
Alternatief : via fietspaden