PVGE
PVGE

PVGE Nuenen

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Nuenen

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Lezing - Nooit meer snijden

Datum
vrijdag 14 februari 2020 14:00 - 16:00

Lezing - Nooit meer snijden ??
Spreker: Dr. Jeroen Heemskerk

De inschrijving voor deze lezing is gesloten
ivm het bereiken van de maximale zaalcapaciteit

Samenvatting:

Deze lezing gaat over Chirurgie, afkomstig van het samentrekken van de Griekse woorden ‘hand’ en ‘werk’.
De term “handwerk” zegt meer over de oude Grieken dan over het vak chirurgie. Chirurgie is natuurlijk veel meer omvattend, en een stuk ouder dan die oude Grieken. Chirurgie behoort tot de interessantste en oudste beroepen van de wereld. Sommige lang bestaande beroepen lijken echter uiteindelijk uit het straatbeeld te verdwijnen, denk bijvoorbeeld aan de lantaarnopsteker of de telegrambesteller. Vaak komt dat uit onvermogen om te vernieuwen en aan te passen aan veranderde omstandigheden. Chirurgie kent echter een rijke historie van vernieuwing. U heeft ongetwijfeld wel eens gehoord van laparoscopische ingrepen (sleutelgatchirurgie) of robotchirurgie.

Chirurgie 03

Chirurgie als handwerk

De vernieuwingen in de chirurgie gaan echter niet alleen om het ontwikkelen van nieuwe technieken voor de uitvoering van dit handwerk. Ook de verhouding tussen arts en onze clientèle verandert. Waar we vijf of tien jaar geleden nog streefden naar één goede, gestandaardiseerde, liefst minimaal invasieve en optimaal effectieve behandeling van een ziektebeeld, hebben nieuwe behandelmethodes en veranderde maatschappelijke verhoudingen, geleid tot een breder en gevarieerd aanbod. Er valt (soms) echt wat te kiezen. Maar reken u niet te snel rijk: met het zoet komt ook het zuur. Keuzevrijheid maakt het leven voor arts en patiënt niet altijd gemakkelijker. Als chirurgen zullen we in de toekomst wellicht minder tijd besteden aan het snijden van ons dagelijks portie vlees, en meer tijd besteden aan het begeleiden van onze patiënten bij deze afwegingen. We zullen steeds meer samen moet onze patiënten moeten zoeken een verstandige afweging tussen de verschillende onzekere mogelijkheden.
Hoe zijn we in de afgelopen paar duizend jaren tot hier gekomen, waar staan we nu en wat staat ons te wachten in de nabije toekomst? Wordt het niet langzaamaan toch tijd om afscheid te nemen van de term chirurg oftewel handwerker, en spreken we binnenkort van de kephalurg ofwel de hoofdwerker. Wellicht gaat u met meer vragen naar huis dan waarmee u gekomen bent. Maar mocht u binnenkort met een chirurg te maken krijgen, dan bent u in ieder geval wat beter voorbereid.

De Spreker:

Jeroen Heemskerk werd geboren in 1972. Hij bracht zijn jeugd door in Veldhoven, en studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden.
In 1996 begon hij aan zijn co-schappen in Nederland, Suriname en Ghana. Hij behaalde het artsexamen in 1998.
Hij volgde zijn opleiding tot chirurg in het Maastricht Universitair Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Zijn interesse in de minimaal invasieve chirurgie resulteerde in 2014 in een proefschrift met de titel “Robot-assisted Laparoscopic Surgery”. Momenteel is hij werkzaam als Algemeen Chirurg en gecertificeerd Gastro-Intestinaal Chirurg en Chirurg-Oncoloog in het Laurentius Ziekenhuis te Roermond.
Jeroen is getrouwd met Martien. Ze hebben samen twee kinderen: Thijs en Laura.

Chirurgie 02
Jeroen in de OK met proefschrift

Locatie en tijd:

Vrijdag 14-februari-2020. Tijd 14:00 – 16:00.
Locatie: 't Tweespan, Mira 2, Veldhoven.

 

 
 

Powered by iCagenda

Alle evenementen en andere activiteiten zijn tot nader order i.v.m. coronavirus afgelast. Het Kwetternest is in deze periode ook gesloten.