Lezing - Het verrassende Japan

Datum
vrijdag 17 april 2020 14:00 - 16:00

“Het verrassende Japan”

Met volle teugen heeft John Peeters vorig jaar genoten van zijn ontdekkingsreis door Japan. Hij wil ons op 17 april daar graag van laten meegenieten. Want reizen door Japan is reizen door de tijd: door het verleden én naar de toekomst.
Vanuit het verleden komen de indrukwekkende kastelen van de Shoguns je tegemoet, honderden felgekleurde tempels met oranjekleurige poorten, die je laten binnentreden in een andere wereld met goedgezinde maar ook angstaanjagende geesten en met goedlachse monniken, die kinderen liefdevol op hun arm dragen. Slingerende bospaden leiden omhoog naar eeuwenoude shinto heiligdommen op de top.
Maar ook zie je de ernst op de witte gezichten van de geisha's en de zondagse opgewektheid van vrolijk paraderende jonge vrouwen in hun bloemrijke kimono's. Tientallen vulkanen zijn nog springlevend: vanuit de kraterrand kijk je neer op een kolkende massa. In dorpen komen rookpluimen tussen de huizen uit de grond. In de meertjes kleurt het water van blauw en groen tot vuurrood.
Tegelijkertijd gloort in Japan de toekomst, misschien ook wel de onze: de zorgrobots die oudere mensen thuis helpen en met hen praten als goede bekenden, de omvangrijke generatie van opgewekte en energieke bejaarden, de tot 37 graden verwarmde WC-brillen met sproei-, muziek- en geurmogelijkheden. reizen in magneettreinen met een vaart van 300 km per uur.

Verleden en toekomst geven elkaar de hand in het heden van Japan. Daar ervaar je elk jaar weer de overweldigende schoonheid van de rijke kersenbloesems, die tegelijkertijd wijzen op de vergankelijkheid van ons bestaan. Maar bovenal word je getroffen door de vriendelijkheid, hoffelijkheid en behulpzaamheid van de Japanners, voor buitenlanders en zeker tegenover elkaar. Graag wil John Peeters ons over dit fascinerende Japan laten meegenieten.

John Peters Japan 02

De Spreker

John Peeters is iemand die gefascineerd is door culturen in andere werelddelen. Hij bezoekt, vooral sinds zijn pensionering, elk jaar weer landen waar maar weinig mensen komen. Over zijn reizen en belevenissen geeft hij dialezingen die de boeiendste gebruiken, karakteristieke gebeurte¬nissen, opmerke¬lijke beziens¬waardigheden en de rijkdommen van natuur en cultuur van het land laten zien. Hij weet dit op een boeiende manier en met de nodig dosis humor over te brengen. In zijn presentatie schieten de beelden als in een film voorbij.
De opbrengst van zijn lezing wordt door John besteed aan een goed doel in zijn woonplaats Best (project 'Avondje-Uit' ter bestrijding van eenzaamheid onder ouderen met beperkingen).

Vrijdag 17-04-2020. Tijd 14:00 – 16:00.
Locatie: 't Tweespan, Mira 2, Veldhoven.

Aanmelden

I.v.m. de zaal-planning en koffie wordt u vriendelijk verzocht u liefst vóór 10 april aan te melden. Dat kan nu meteen, via onze website, d.m.v. het groene icoontje boven aan deze pagina.

 
 

Powered by iCagenda