PVGE
PVGE

PVGE Nuenen

Samen actief, samen sterk

Busdagtocht - Canal du Centre

Datum
zondag 18 oktober 2020 08:30
Telefoon
Ria van de Ven, tel 0499-391623

Vertrek vanaf parkeerterrein den Ekker: 08.30 uur. Kosten: 83,00 p.p. Incassodatum wordt nog bekend gemaakt.

Het traject van het kanaal veranderde het leven in de dorpen die het doorkruist, want vaak werden de dorpen in tweeën gesplitst. De bouwwerken werden erkend als internationaal uitzonderlijk en werden door de UNESCO in 1998 opgenomen op de lijst van het Werelderfgoed van de Mensheid.
Met de ontwikkeling van de industriële activiteiten van de regio, die voornamelijk verband houden met steenkool, stelde zich uiteraard het probleem van het vervoer van de koopwaar. Tussen het Kanaal Charleroi -Brussel en dat van Bergen naar Condé, waren de hellingen te aanzienlijk om efficiënt sluizen te kunnen installeren. De vier hydraulische liften voor boten die gegroepeerd zijn op een kort segment van het historisch Centrumkanaal, vormen uiterst hoogwaardige industriële monumenten. Met het kanaal zelf en de daarmee verbonden structuren bieden ze een opmerkelijk goed bewaard en volledig industrieel voorbeeld van het einde van de 19e eeuw. De liften werden gebouwd tussen 1888 en 1917 en bieden de mogelijkheid om een totaal niveauverschil van 66 meter te overbruggen op het Centrumkanaal dankzij één energiebron: water!
Er werden in die tijd en in het begin van de 20e eeuw acht hydraulische bootliften gebouwd, de vier liften van het Centrumkanaal zijn de enige ter wereld die nog origineel zijn.

's Morgens rijden we rechtstreeks richting Waterloo waar we een korte stop (fotomoment) maken bij het Memoriaal van Waterloo 1815, de heuvel van de leeuw, is een vanuit de verre omtrek al te aanschouwen. Als we in Best zijn vertrokken maken we onderweg een pauzestop waar we u een kopje koffie of thee aanbieden met een lekkere koek.
Als we aan zijn gekomen in Strépy-Thieu wordt u hier ontvangen door het vriendelijke personeel, u gaat een film bekijken over het ontstaan van de scheepsliften. Hierna is het alweer tijd voor de lunch, er is een lunch voor u geserveerd bestaande uit een kop soep met drie belegde broodjes en twee kopjes koffie of thee. Na de lunch gaan we aan boord van de boot voor een boottocht op het historisch centrum kanaal met passage van een sluis en een hydraulische scheepslift. Terug gekomen bij de bus beginnen we weer aan de reis richting Nederland, onderweg stoppen we nog voor een goed verzorgd drie gangen diner.

Verwachte thuiskomst: 21.00 uur

De prijs van deze tocht bedraagt: € 83,00 p.p.

Bij de reissom is inbegrepen: De reis per luxe touringcar, de diensten van uw ervaren chauffeur, 1x koffie of thee met koek in de bus, Film over het ontstaan van de scheepsliften, Lunch met 2 kopjes koffie of thee, boottocht op het historisch Canal du Centre met passage van een sluis en een hydraulische scheepslift, drie- gangen diner.

Niet bij de reissom inbegrepen: annulerings- en/of reisverzekering (u dient zelf een annulerings- en/of reisverzekering te regelen). Persoonlijke uitgaven en niet genoemde extra’s bij de maaltijd, dranken.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:
Mevr. Ria van de Ven, Telefoon 0499-391623; voor e-mail: gebruik deze link

 
 

Powered by iCagenda

Alle evenementen en andere activiteiten zijn tot nader order i.v.m. coronavirus afgelast. Het Kwetternest is in deze periode ook gesloten.