8-daagse reis naar Duitsland - Thüringer Wald - Schmalkalden van 19 t/m 26 juli 2020

Datum
zondag 19 juli 2020
Telefoon
Truus van de Vorstenbosch (040) 221 51 40
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

LET OP: Door de actuele ontwikkelingen van het coronavirus is de reis die gepland stond van 3 t/m 10 mei uitgesteld naar 19 t/m 26 juli  

Nieuwe aanmeldingen zijn mogelijk per post 
met het aanmeldingsformulier in de Nieuwsbrief van januari 2020  of per e-mail: reizen@pvge-awv.nl met alle gegevens zoals gevraagd op het aanmeldingsformulier. Het aanmeldingsformulier kunt u hier downloaden.
Voor vragen: mevr. Truus van de Vorstenbosch, tel. (040) 221 51 40

Duitsland - Thüringer Wald - Schmalkalden - 8 dagen

Thüringer Wald (Thüringer Woud) is een gebied in het oostelijk deel van Duitsland. Het is het grootste aaneengesloten woud van het land met een lengte van 60 kilometer en een breedte van 35 kilometer. Oude steden en romantische dorpen met eeuwenoude vakwerkhuizen, sprookjesachtige burchten en kastelen nodigen ons uit. We vinden er bekende steden als Eisenach, de woonplaats van de hervormer Luther en de geboorteplaats van Bach. Weimar, dat herinneringen herbergt aan dichters als Schiller en Goethe. Erfurt, de meer dan 1200 jaar oude bloemenstad en onze vakantieplaats Schmalkalden, een goed uitgangspunt voor het maken van mooie excursies.

Thuringen1Schmalkalden – Thüringer Wald
Onze vakantiebestemming Schmalkalden met ca. 20.000 inwoners is gelegen op de zuidwestelijke helling van het Thüringer Wald aan het riviertje de Schmalkalden. Het stadje is ongeveer 1200 jaar oud en bezit een vrijwel intact gebleven omwalling en fraaie huizen in vakwerkbouw. Verder vind je er de gotische kerk St.-Georg en het 16e eeuwse slot Wilhelmsburg. In het fraaie centrum vinden we de nodige winkels en talrijke gezellige restaurantjes met leuke terrassen.

Hotel Jägerklause (3-sterren)
We vinden ons fijne familiehotel Jägerklause aan de rand van Schmalkalden, idyllisch gelegen te midden van het Thüringer Wald, op ca. 15 minuten lopen van het prachtige centrum. Alle comfortabele kamers zijn voorzien van douche, wc, (deels) telefoon en tv. Verschillende kamers beschikken over een balkon. Met uitzondering van een aantal éénpersoons kamers, die zich op de 1ste etage bevinden, zijn alle kamers met de lift bereikbaar. Verder is het hotel van alle gemakken voorzien en beschikt over een lift, een huisbar, gaststube en een gezellig terras. In de ontbijtzaal vindt u ‘s morgens een extra uitgebreid ontbijtbuffet met producten uit eigen keuken. In het restaurant, dat tot ver in de omgeving bekend staat vanwege de goede kwaliteit, wacht ons ‘s avonds een 3-gangen keuzemenu. Verder wordt er éénmaal tijdens ons verblijf een grillavond georganiseerd in het speciale grillrestaurant van het hotel.

Vertrekdatum: 
Zondag 3 mei 2020

Reissom:
De reissom en staffelprijzen:
€ 719,00 p.p. bij een gemiddelde bezetting van 40 t/m 50 personen
€ 767,00 p.p. bij een gemiddelde bezetting van 35 t/m 39 personen
€ 829,00 p.p. bij een gemiddelde bezetting van 30 t/m 34 personen
Toeslag 1-persoonskamer € 70,00 p.p. (17 kamers)

Bij de reissom is inbegrepen:

 • de reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera, toilet, en airco
 • de verzorging op basis van halfpension, uitgebreid ontbijtbuffet, 3-gangen keuzemenu en 1 x grillavond in het grillrestaurant
 • alle kamers met douche, wc, (deels) telefoon en tv
 • de excursies (inclusief de genoemde entrees)
 • gratis wifi
 • welkomstdrankje
 • bezoek glasblazer
 • entree met rondleiding zoutwerk Merkers
 • entree Point Alpha met rondleiding
 • bezoek Duitse Bratwurstmuseum, met rondleiding en bratwurst
 • entree boomkroonpad en tentoonstelling
 • entree met rondleiding Tobiashammer
 • entree met rondleiding Schloss Arolsen
 • het afscheidsdiner
 • alle taxen
 • calamiteitenfonds
 • reserveringskosten
 • de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider

Niet bij de reissom inbegrepen:

 • annulerings- en/of reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees

Reisprogramma:
Dag 1:
Vertrek uit Aalst – Waalre – Valkenswaard. Met regelmatige stops rijden we naar Kassel. We maken allereerst een stop bij het standbeeld van Hercules, het symbool van Kassel. Hier genieten we van het uitzicht over de stad en het park Wilhelmshöhe. Daarna rijden we naar het centrum waar we een ruime stop maken. Na dit bezoek rijden we verder naar ons hotel in Schmalkalden.
Dag 2:
Omstreeks 10.30 uur gaan we op pad. In de ochtend brengen we een bezoek aan Meiningen met lunchpauze. Meiningen is een stad vol kunstzin en één van de verrassingen in het Thüringer cultuurlandschap. Hier vinden we het Goethepark en het Slotpark. Voorts noemen we de Elisabethenburg, waarin Meiningens museale collecties zijn ondergebracht. Dit omvat schilderijen, beeldhouwwerken, muziekgeschiedenis en theaterdecoraties. Aan de rand van het park ligt het theater, een classicistisch bouwwerk uit 1910. Na dit bezoek maken we een mooie rondrit door het Thüringer Woud. Tijdens deze mooie route komen we voorbij de wintersportplaats Oberhof, waar we een korte fotostop maken bij de wintersportinstallaties en de springschansen. Later op de middag bezoeken we de glasstudio van Herbert Reuss, die ons zijn glasblaaskunsten zal vertonen. Via een andere mooie route rijden we terug naar Schmalkalden.
Dag 3:
Vandaag beginnen we met een bezoek aan Erfurt. Erfurt was reeds in de 8e eeuw een belangrijke nederzetting en is bekend als de meer dan 1200 jaar oude bloemenstad. De stad is zeer rijk aan historische monumenten. Het belangrijkst is de Dom, met zijn beroemde gebrandschilderde ramen. Naast de Dom, op dezelfde heuvel, ligt de Severikirche. De stad kent vele oude woonhuizen waaronder vele schitterende vakwerkhuizen. Bezienswaardig en uniek voor Europa is de 120 meter lange met huizen bebouwde en bewoonde Krämerbrücke. ‘s Middags brengen we een bezoek aan Weimar, de voormalige hoofdstad van Thüringen. Het Goethe nationalmuseum en het Schillerhaus zijn enkele van de bekende musea in de stad, die verwijzen naar de rijke geschiedenis rond bekende dichters en componisten uit vervlogen tijden.
Dag 4:
Vandaag brengen we een bezoek aan de kalizoutmijn in Merkers. Tijdens een ca. 2,5 uur durende rondleiding komt u alles te weten over het “witte goud”. Gehuld in speciale kleding dalen we af in de mijn. Op een diepte van ca. 500 meter stappen we in speciale voertuigen en de belevenistour kan beginnen. We zien verschillende opmerkelijke zaken: zalen tot 250 meter lang, de in 1980 ontdekte Kristallgrotte met zoutkristallen, de grootste onderaardse bagger ter wereld en een museum. Verder bezoeken we vandaag museum/monument Point Alpha. Hier ervaart u tijdens een rondleiding de verschillen tussen DDR en WDR tijdens de koude oorlog. Hier bevonden zich 40 jaar lang en recht tegenover elkaar de voorposten van de NATO en het Warschauer Pakt. Tijdens onze rondleiding zien we een reconstructie van de grensovergang met alle zekerheidselementen, observatieposten en Haus auf der Grenze met alles over het zware grensregime dat gehandhaafd werd in de DDR.
Dag 5:
Na het ontbijt rijden we via een mooie route naar Mühlhausen voor een bezoek aan het Duitse Bratwurstmuseum. Hier komen we tijdens een interessante rondleiding alles te weten over de geschiedenis en de traditie rond de Bratwurst met in het bijzonder de Thüringer Bratwurst. Uiteraard is dit bezoek niet compleet als we niet hebben genoten van een heerlijke bratwurst van de grill alvorens onze tocht verder gaat. Na dit bezoek gaan we naar Hainich. Hier bezoeken we het boomkroonpad. Met een lift komen we comfortabel op het 24 meter hoge pad. Het boomkroonpad biedt met avontuurlijke hangbruggen en brede comfortabele wegen de bezoekers een buitengewone natuurbelevenis. Het diorama in de markante toren biedt informatie over de geschiedenis van het bos en het nationaalpark. Daarnaast beantwoorden rangers de vragen van de bezoekers. Elk jaar genieten talrijke bezoekers van deze buitengewone belevenis. Verder kunt u een bezoek brengen aan een interactieve tentoonstelling met wetenswaardigheden over de inheemse flora en fauna.
Dag 6: V
andaag gaan we naar het plaatsje Ohrdruf waar we de Tobiashammer bezoeken, ‘s werelds oudste mechanische smederij. Hier werd in 1482 voor het eerst met waterkracht ijzer geplet. Ook is hier Duitslands machtigste stoommachine te bewonderen, die maar liefst 12.000 paardenkrachten sterk is. Daarna rijden we terug naar Schmalkalden waar we de rest van de middag vrij zijn.
Dag 7:
Deze ochtend zijn we vrij in onze vakantieplaats Schmalkalden. ‘s Middags brengen we een bezoek aan Eisenach. De stad is bekend als geboorteplaats van Johann Sebastian Bach en als woonplaats van Maarten Luther. De Wartburg werd in 1080 voor het eerst genoemd en zou volgens de sage in 1067 zijn gebouwd. Het kasteel kreeg in de 19e eeuw onder groothertog Karel Alexander zijn huidige gedaante en staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst. Uit de nederzettingen die bij de burcht ontstonden kwam de stad Eisenach voort. Eisenach was de plaats waar Maarten Luther zijn jeugd doorbracht. In 1521 zat hij aansluitend aan de Rijksdag een jaar ondergedoken in de Wartburg, waar hij het Nieuwe Testament vanuit het Grieks in het Duits vertaalde. De stad telt vele bezienswaardigheden waaronder het barokke Stadtschloss, nu Thüringer Museum, het laatgotische raadhuis en de Georgenkirche, waar Luther preekte en waar Bach werd gedoopt. Bachhuis, herbergt oude muziekinstrumenten, documenten en een bibliotheek. Lutherhuis is een van de oudste vakwerkhuizen en eveneens museum.
Dag 8:
Omstreeks 08.30 uur nemen we afscheid van directie en personeel van hotel Jägerklause. Via de Duitse autobanen keren we huiswaarts. Onderweg maken we een stop bij Schloss Arolsen, ook Residenzschloss Arolsen genoemd. Het is een 18e eeuws kasteel, gelegen in Bad Arolsen. Het kasteel dient sinds 1720 als residentie van de familie Waldeck-Pyrmont. In 1858 werd hier Emma van Waldeck-Pyrmont geboren. Tijdens een rondleiding komen we meer te weten over de geschiedenis en het interieur van dit mooie slot. We besluiten de reis met een heerlijk afscheidsdiner, waarna u weer wordt teruggebracht naar uw opstapplaats.

 
 

Powered by iCagenda