PVGE
PVGE

PVGE Nuenen

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Nuenen

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

5-daagse reis naar Twente - Ootmarsum van 28 september t/m 2 oktober

Datum
maandag 28 september 2020
Telefoon
Truus van de Vorstenbosch (040) 221 51 40
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De reis in rustig tempo gaat niet zoals eerst vermeld naar Bergen aan Zee.
Bij nader inzien is gekozen voor het mooie levendige plaatsje Ootmarsum in Twente.

Informatie:
mevr. Truus van de Vorstenbosch (040) 221 51 40
Aanmelden: van 17 januari t/m 30 april per post met het aanmeldingsformulier in de Nieuwsbrief van januari 2020 of per e-mail: reizen@pvge-awv.nl met alle gegevens zoals gevraagd op het aanmeldingsformulier. Het aanmeldingsformulier kunt u hier downloaden.

Nederland - Twente - Ootmarsum 5 dagen

Twente: In de provincie Overijssel ligt de landelijke streek Twente. Hier vinden we veel natuurgebieden, landgoederen en boerderijen. De dorpen in deze regio hebben allen hun eigen charme en cultuur, precies zoals wij dat van Twente kunnen verwachten. Het landschap van Twente is ook heel divers. Het is groen, glooiend, bosrijk, er zijn rivieren en zo nu en dan zien we een zandverstuiving of een heidegebied. De bewoners van Twente worden ook wel Tukkers genoemd. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Dat is de lijfspreuk van een Tukker. Het zijn nuchtere mensen, maar wel heel gastvrij en dat gaan wij ervaren.

Ootmarsum2Ootmarsum: De Twentse gastvrijheid gaan we ervaren in het kunststadje Ootmarsum. Het pittoreske stadje, dat op een openluchtmuseum lijkt, kent een rijke historie. Begin 14e eeuw werden stadsrechten verleend. Kort daarna begon de handel te floreren. Vervolgens werd Ootmarsum met de aanleg van een dubbele rij grachten en aarden wallen een vestingstad. De opkomst van de moderne industrie in Nederland en in Twente is gelukkig aan Ootmarsum voorbij gegaan. In het straatbeeld zien we diverse kunstwerken en authentieke vakwerkhuizen. Ook zijn er een aantal kunstateliers en musea gevestigd rondom de katholieke Simon en Judaskerk. Kortom, dit toeristische ‘oordje’ in het noordoosten van Twente heeft alles in huis voor een fijne vakantie.

Ootmarsum1Stadshotel Ootmarsum (3 sterren)
In het centrum van het eeuwenoude stadje ligt het stadshotel Ootmarsum. In 2016 onderging het hotel een grootschalige renovatie waardoor het nu voorzien is van alle comfort. Het voldoet aan alle wensen en behoeften voor een geslaagde vakantie. Het hotel beschikt over mooie kamers voorzien van douche, toilet en tv. Het overgrote deel van de kamers is per lift bereikbaar. Verder is het hotel voorzien van receptie, gezellige huiskamer, wintertuin, gezellig terras en een mooi restaurant. In de ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor u klaar. In de avond wordt er een heerlijk 3 gangen diner uitgeserveerd.

Vertrekdatum:
Maandag 28 september

Reissom:
De reissom en staffelprijzen:
€ 443,00 p.p. bij een gemiddelde bezetting van 40 t/m 50 personen
€ 474,00 p.p. bij een gemiddelde bezetting van 35 t/m 39 personen
€ 514,00 p.p. bij een gemiddelde bezetting van 30 t/m 34 personen
Toeslag 1-persoonskamer € 36,00 p.p. (maximaal 15 kamers)

Bij de reissom is inbegrepen:

 • de reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera, toilet, en airco
 • de verzorging op basis van halfpension met ontbijtbuffet en 3-gangen diner
 • alle kamers met douche, toilet en tv
 • de excursies (inclusief de genoemde entrees)
 • gratis wifi
 • koffie met appelgebak dag 1
 • kopje koffie bij aankomst en kofferservice
 • optreden operettegezelschap in het hotel
 • boottocht
 • entree Anton Pieck museum
 • het afscheidsdiner
 • alle taxen - calamiteitenfonds - reserveringskosten
 • de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider

Niet bij de reissom inbegrepen:

 • annulerings- en/of reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees

Reisprogramma:
Dag 1 Heenreis: Vanaf Valkenswaard - Aalst - Waalre rijden we naar ons koffieadres. Tijdens de koffie met gebak kunt u kennis maken met uw reisgenoten. Vervolgens rijden we naar het aan de IJssel gelegen Deventer. Als lid van het middeleeuwse handelsverbond de Hanze beleefde de stad in de 14e en 15e eeuw haar ‘gouden jaren’. Er werden jaarlijks een 6-tal markten gehouden, waarbij kooplieden uit geheel Europa naar de IJsselstad kwamen. Het bijzondere van Deventer is bovendien dat van haar rijke historie veel bewaard is gebleven. Er zijn maar weinig steden in Nederland die zo veel monumenten kunnen tonen als Deventer. De meeste monumenten in de stad zijn de laatste dertig jaar gerestaureerd. Het monumentale Bergkwartier is daar een goed voorbeeld van. Na een ruime stop rijden we naar ons hotel. Hier worden we welkom geheten met een lekker kopje koffie en krijgen we informatie over het hotel. Uw koffer wordt ondertussen naar uw kamer gebracht. Na de kamerverdeling volgt het diner.
Dag 2 Verkenningstocht: Na het ontbijt maken we een mooie rondrit door de omgeving van Twente. De verkenningstocht gaat door het afwisselende glooiende landschap en we zien goed onderhouden Twentse boerderijen. Onderweg bezoeken we een heel klein bijzonder kerkje. In de middag heeft u vrije tijd in Ootmarsum. U kunt dan op eigen gelegenheid lunchen. In Ootmarsum vind je mooie kleding- en designwinkels, afgewisseld met schattige brocante winkels. In het centrum is het altijd gezellig. ‘s Avonds genieten we van een optreden van een operettegezelschap in het hotel.
Dag 3 Vechtdal: In de voormiddag bezoeken we de monumentale stad Coevorden. Deze historische stad behoort tot een van de mooiere van Nederland. De geschiedenis van Coevorden wordt gevormd door verschillende twisten tussen rentmeesters en bisschoppen, diverse veldslagen en belegeringen. Na een bezetting door de Spanjaarden in de 16e eeuw lukte het Prins Maurits om de stad te bevrijden. Tijdens deze veldslag ging een groot deel van de stad in vlammen op. De monumentale gebouwen, die we vandaag de dag zien, dateren van na de belegering. De stadsgrachten van Coevorden zijn met de Overijsselse Vecht verbonden door het Coevorden-Vechtkanaal. In de namiddag staat een mooie boottocht over de Overijsselse Vecht op het programma. De Overijsselse Vecht is een regenwaterrivier in Duitsland en Nederland. De rivier is 167 kilometer lang, waarvan 60 kilometer door Nederland stroomt. In Nederland stroomt de Overijsselse Vecht tussen de hoger gelegen regio's Drenthe en Twente. We varen deze middag met de luxe rondvaartboot "Queen of Vechtvalley". Na de 2 uur durende boottocht staat de touringcar weer klaar. Via een mooie route rijden we terug richting Ootmarsum.
Dag 4 IJsselsteden: Na het ontbijt rijden we naar de Overijsselse hoofdstad Zwolle. De stad Zwolle kan zich beroemen op een rijk en afwisselend verleden. De ligging van de stad was bepalend voor de functie die zij door de eeuwen heen vervulde: die van regionaal marktcentrum, handelsknooppunt en verbindingsschakel tussen oost en west. In de middeleeuwen wist Zwolle langzaam maar zeker uit te stijgen boven zijn twee bondgenoten Deventer en Kampen. Vandaag de dag heeft Zwolle een zeer gezellig centrum met een ruim winkelaanbod. Na het gezellige Zwolle rijden we naar het IJsselstadje Hattum. Hattem, een oud Hanzestadje ligt op de linkeroever van de IJssel tegenover Zwolle. Van de laatmiddeleeuwse vestingwerken van het stadje Hattem resteren de versmalde grachten, een stuk muur aan de zuidoostzijde, de sierlijke gebouwde Dijkpoort, twee hardstenen pompen uit de 18e eeuw, een raadhuis in Nederlandse renaissancestijl en een gotische pijlerbasilica. De binnenstad is aangewezen als beschermd stadsgezicht en herbergt vele monumenten. Zo ook het Anton Pieckmuseum. Anton Pieck was reeds op jonge leeftijd een succesvol kunstenaar. Zelf noemde hij zich een ambachtsman, vanwege het vakmanschap tekenen. De kwalificatie ambachtsman is weliswaar zeker van toepassing op hem, maar niet toereikend. Anton Pieck gaf zoals we allen weten een extra dimensie aan zijn werk, waardoor het zeker kunst genoemd mag worden.
Dag 5 Huiswaarts: Na het ontbijt nemen we afscheid van het vriendelijke personeel van Stadshotel Ootmarsum. We brengen vandaag nog een bezoek aan Doesburg. Deze historische plaats is gunstig gelegen op de plek waar de Oude IJssel in de Gelderse IJssel stroomt. Hierdoor kende Doesburg een sterke groei. In 1237 ontving Doesburg stadsrechten. De stad werd een belangrijk administratief middelpunt van een groot gebied. Ook het lidmaatschap van de Hanze (sinds 1447) bracht de nodige welvaart in Doesburg. Aan het einde van de 15e eeuw keerde het tij echter. De welvaart van Doesburg begon af te nemen. Eén van de oorzaken hiervan was het verzanden van de IJssel. Doesburg verviel van een handelsstad in een marktplaatsje. Vandaag de dag is Doesburg een rustig provinciestadje waar men aangenaam kan verpozen. Het patrimonium van de stad vinden we vooral terug rondom de Martinikerk en in de Kerkstraat.
Deze mooie reis wordt besloten met een goed verzorgd drie gangen diner. Daarna wordt u naar uw opstapplaats terug gebracht.

 

 
 

Powered by iCagenda

Alle evenementen en andere activiteiten zijn tot nader order i.v.m. coronavirus afgelast. Het Kwetternest is in deze periode ook gesloten.