PVGE
PVGE

PVGE Nuenen

Samen actief, samen sterk

Over het Binnenhof en de omgeving

Datum
dinsdag 12 mei 2020 14:00

Tijdelijk afgelast!

Misschien moet t.z.t. ook de datum worden aangepast.

Lezing dinsdag 12 mei 14:00 – 16:00u, zaal open om 13:30u.
Locatie: ‘t Kruispunt, Slachthuisstraat 22, 5664 EP Geldrop
Bijdrage: € 5 pp te betalen bij binnenkomst.

Middagexcursie donderdag 14 mei vanaf 13:00u tot ca 15:30u
Deelname aan middagexcursie alleen als u ook heeft deelgenomen aan de lezing.
Alle deelnemers excursie betalen € 10 pp op dinsdag 12 mei bij binnenkomst in ’t Kruispunt.

Het Binnenhof, zoals wij dat nu kennen, is het resultaat van een historiserende verbouwing eind 19e eeuw door Pierre Cuijpers. Bij de heropening bood de Haagse bevolking de fontein aan, na enige aarzeling werd deze fontein aanvaard mits de overheid mocht bepalen wanneer en hoe lang de fontein zou functioneren. De waterkosten mochten immers niet te hoog worden, een vooruitziende blik?

Ook andere beroemde architecten zoals onder meer Pieter Post, Daniël Marot en Pieter de Swart, hebben bijgedragen aan de nog steeds chique uitstraling van de omgeving van het Binnenhof. Het Lange Voorhout werd ooit omgeschreven als rijker dan de Gouden Bocht (Herengracht) in Amsterdam.

In de lezing zal o.m. worden ingegaan op de cultureel-historische ontwikkeling van het Binnenhof en omgeving, inclusief een virtuele rondleiding door de Oude Statenzaal, waarin nu de 1e Kamer vergadert, en de Trêveszaal, waar de wekelijkse kabinetsvergaderingen plaatsvinden. Het huidige Binnenhof had er ook heel anders uit kunnen zien, een aantal beroemde ontwerpen waaronder die op initiatief van Thorbecke, zullen worden besproken. De te restaureren Groote Zaal, pas na de heropening Ridderzaal genoemd, was bijna ingestort door een te zware nieuwe dakconstructie.

Onze wandeling (en dus ook de lezing) begint op het Plein, ooit de ingang tot het Binnenhof, ommuurd door grachten. Via de Stadhouderspoort gaan we naar het Buitenhof, ooit een besloten plein met links de Stadhouderlijke Dierentuin. Achter het Drees standbeeld is nog een klein stukje over van de oorspronkelijke architectuur. Erna nemen we een kijkje op de Vijverberg(en), de Voorhout(en) en de Kneuterdijk. U zult verbaasd staan over wat we onderweg allemaal tegenkomen: stedelijke Logementen, de woningen van onder meer Johan de Witt, Gijsbert Karel van Hogendorp, Oldenbarnevelt, de Kloosterkerk, Pagehuis, Huis Huguetan, het Hoofdkwartier van Generaal Winkelman en, last but not least, het befaamde, meest chique Haags Hotel Des Indes, spreek uit Des Ènde, met wortels in het koloniale Batavia. Mogelijk dat we daar terecht kunnen voor een drankje met een Haags taartje (eigen kosten).PVGE2

We verzamelen donderdag 14 mei rond 13:00u op het Plein in Den Haag bij het standbeeld van Willem van Oranje, op de lezing een foto van het standbeeld.

Aad

 

 

 

Aad Engelfriet is weer onze gids en zal ook de lezing verzorgen.

 

 

 

BELANGRIJK: aan de excursie kunnen maximaal 15 personen deelnemen.
Aan de excursie kunnen alleen mensen deelnemen die de lezing hebben bijgewoond. Uiteraard is iedereen welkom bij de lezing!

  • 2 uurs lezing : dinsdag 12 mei, 14.00 – 16.00u, locatie: ‘t Kruispunt, Slachthuisstraat 22, 5664 EP Geldrop. Parkeren: o.m. aan de overkant van de Laan Der Vier Heemskinderen.
  • Excursie: donderdag 14 mei. Na afloop van de lezing worden alle reisdetails besproken
  • Excursie OV-kosten voor eigen rekening
  • Lunch Den Haag eigen rekening, idem voor koffie/thee bij Des Indes of een andere locatie.
  • Excursie gaat altijd door, middagwandeling duurt circa 2,5 uur. Udient goed ter been te zijn
  • LET OP: Maximum aantal deelnemers excursie: 15, minimum aantal 7
  • Bij opgave vermelden: Opgave alleen voor de lezing OF Opgave voor zowel lezing als excursie
  • Voor de excursie geldt VOL IS VOL. Mogelijk dat t.z.t. nog een 2e middag excursie wordt georganiseerd.

Kosten voor deelname aan de lezing: € 5,- p.p. Te betalen bij binnenkomst van de zaal.

Deelname kosten excursie voor iedereen: € 10,= p.p., te betalen bij binnenkomst van de zaal.

Verplicht aanmelden bij Evert Yntema, eef.yntema@hotmail.com of via 040 286 3940

 
 

Alle datums

  • donderdag 14 mei 2020 13:00
  • dinsdag 12 mei 2020 14:00

Powered by iCagenda

Alle evenementen en andere activiteiten zijn tot nader order i.v.m. coronavirus afgelast. Het Kwetternest is in deze periode ook gesloten.