PVGE
PVGE

PVGE Nuenen

Samen actief, samen sterk

Het kanaal

Datum
vrijdag 16 oktober 2020 14:00

Lezing over de historie van het Eindhovensch Kanaal

Op vrijdag 16 oktober organiseert de PVGE vereniging Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende een lezing over de historie van het Eindhovensch Kanaal, (zo is de officiële spelling nog steeds!)
Tijd: 14:00 – 16:00u, zaal open om 13:30u.
Locatie: ‘de Dreef, Willem Barenttsweg 69, Geldrop
Bijdrage: € 5 pp te betalen bij binnenkomst. Leden PVGE afd GMHL gratis.
Verplicht aanmelden bij Evert Yntema (eef.yntema@hotmail.com of  040 286 3940

Het Eindhovens kanaal werd, in de periode 1840-1845, in eigen beheer door de Gemeente Eindhoven gegraven.
De reden? Een betere aan- en afvoer van grondstoffen en eindfabricaten, zoals turf, hout, bomen, steenkool, bouwmaterialen, textiel, zand, grind, veevoer, meststoffen en bekistingen.
Economisch zou de aanleg van het Eindhovens Kanaal de stad Eindhoven ten goede komen en de afzet naar binnen- en buitenland aanzienlijk verbeteren.

Naast de economische functie van het kanaal gebeurden er door de jaren heen ook heel veel randzaken in, op en rond het Eindhovens kanaal.
In de lezing zal ruimschoots aandacht worden geschonken aan ongelukken, verdrinkingen en gezonken schepen elders in de vaart en de overstroming op Eindhovens grondgebied.
De problemen die de scheepvaart ondervond tijdens de winterperiode met een dik pak ijs waren niet te onderschatten.

Het grote gevaar van zwemmers baardde een grote zorg voor de bestuurders en de pastoors van de aangrenzende dorpen. De zedelijkheid (onkuisheid) kwam in gevaar en zwemverboden waren nauwelijks of niet te handhaven.
Het natuurschoon op de oevers wordt belicht en het seksleven van ........ zal uitvoerig in beeld gebracht worden.

De volksgezondheid kwam mogelijk in gevaar door het dumpen van dode honden, kadavers en slachtafval.
Braakresten van crimineelgedrag en sloopauto's zijn allemaal herkenbaar. Boze en bezorgde schippers sloegen alarm bij de autoriteiten en smeekten om ingrijpen.

De lezing wordt gegeven door Rinie Weijts, vanaf de oprichting in 1984 actief lid van de Heemkunde vereniging Myerle in Mierlo. Hij heeft zich altijd geïnteresseerd in de geschiedenis en fotomateriaal van en over zijn geboortedorp Mierlo. Bij de Heemkundevereniging Myerle houdt hij zich vooral bezig met het beheer van documentatiemateriaal. Rinie geniet ervan als hij zijn verhalen en historische kennis over kan dragen aan zowel jong als oud.

Klik op onderstaande foto wanneer u enkele plaatjes wilt zien die tijdens de lezing aan de orde komen. 

 
 

Powered by iCagenda