PVGE
PVGE

PVGE Nuenen

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Nuenen

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Dagtocht Glazen van St. Jan

Datum
vrijdag 14 december 2018 09:00 - 21:00

glazen sint janDe dagtocht is volgeboekt

Vrijdag 14 december vertrekken we om 10.00 uur vanaf de Clemenskerk, Park 53 in Nuenen naar Delft en Gouda. Onderweg stoppen we voor koffie met gebak in Liesbosch waarna we onze reis vervolgen.

Om 13.00 uur hopen wij in Delft aan te komen. Er is dan even tijd om de stad te bekijken of een lunch te nuttigen.
Maak al wandelend kennis met historisch Delft: oude panden met prachtige gevels, pittoreske bruggetjes en een indrukwekkend marktplein. Midden in het centrum staat de Nieuwe Kerk van Delft. Aan de ruim honderd en acht meter tellende toren kan men duidelijk zien dat er door de jaren heen verschillende stenen zijn gebruikt. De oudste delen van de kerk dateren uit de 14e eeuw. Als laatste werd omstreeks de 19e eeuw de spits vervangen. De Nieuwe Kerk van Delft is tevens de laatste rustplaats van de in 1584 vermoorde Willem van Oranje. Later zijn er meer leden van het Koninklijk huis in de Oranje-Nassau grafkelder bijgeplaatst.

Om 14.30 uur gaan we naar Royal Delft De Porceleyne fles, waar we een rondleiding krijgen door de enige overgeble-ven Delftse aardewerk fabriek uit de 17 e eeuw.

De Porceleyne Fles, sinds 1919, De Koninklijke Porceleyne Fles, is een aardewerkfabriek, opgericht in het jaar 1653 in Delft en tegenwoordig ook als museum te bezoeken. De fabriek is opgericht door David A. v.d. Pieth.

Wegens concurrentie van fabrieken uit het buitenland, die harder aardewerk produceerden dat fijner beschilderd kon worden,
werd halverwege de 19e eeuw overgegaan van het oorspronkelijke Delfts Blauw op massaproductie van goedkoop aardewerk.
Maar in 1876 werd de fabriek verkocht en men besloot toch weer over te gaan op het produceren van kwalitatief hoog porselein. Tot op de dag van vandaag wordt het aardewerk van Royal Delft in de fabriek vervaardigd. De klassieke stukken worden hier gebakken, geglazuurd en nog een keer gebakken, waarna het eindproduct door een keuring gaat alvorens het in de showroom terecht komt.

De afbeeldingen worden door vaklieden met penselen van marter- en eekhoornhaar op het biscuit aangebracht. De schilderingen zijn molens, schepen en andere aansprekende motieven. Er kunnen met sjablonen schetsen worden aangebracht waarna het handmatig wordt geschilderd.
De verschillende kleuren blauw worden gemaakt door het toevoegen van meer of minder water.

Om 16.30 uur hebben wij een winters stamppotbuffet bij Gasterij het Karrewiel.

Om 18.00 uur vertrekken wij naar de verlichte binnenstad van Gouda waar we "Gouda bij kaarslicht" kunnen aanschouwen. Een oude traditie in Gouda is de kaarsjesavond. Er wordt een metershoge kerstboom geplaatst. Deze boom, het stadhuis en een groot deel van de gebouwen op de markt worden ver-licht met kaarsen en ledverlichting.

Alleen in het stadhuis zijn er al meer dan 1500 kaarsen te vinden. Er is ook een levende kerststal, muzikale optredens en een winterfair in de St. Janskerk van Gouda.

Er is geen winterfair in Nederland die zo sfeervol is als in de mooie St Jan van Gouda. Beleef de winterse sfeer in de langste kerk van Nederland. De kerk is beroemd om zijn gebrandschilderde ramen. Deze ramen stammen voor een groot gedeelte nog uit de 16 e eeuw. Hiermee bezit de kerk het merendeel van het 16e eeuwse glas wat nog aanwezig is in Nederland.
Tijdens de reformatie werd een groot deel van het interieur van de kerk afgebroken. Gelukkig bleven de ramen gespaard.

Prijs: per persoon € 64,- Met museumjaarkaart € 60,50 per persoon

Bij de prijs is inbegrepen: vervoer per luxe touringcar, 2x koffie met gebak, entree en rondleiding

Porceleyne Fles en het stamppotbuffet. Administratiekosten en een attentie voor de chauffeur.

Vertrek : Om 10.00 uur vanaf de Clemenskerk Nuenen, Park 53. Thuiskomst : ca.22.00 uur.

Aanmelden: : Via de aanmeldstrook achterin de Nieuwsbrief tot 12 november 2018 bij:Nelly Amelink, Krommenakker 20, 5672 PK Nuenen. 040-2837811 of Helmi Schuttevaer, Refeling 19, 5672 GG Nuenen. 040-2835729.

Wij verzoeken u tegelijk met uw aanmelding het bedrag van € 64,- p.p. of met Museumjaarkaart € 60,50- p.p. over te maken op bankrekeningnummer NL63 RABO 01578 80 583 t.n.v. PVGE Nuenen, met vermelding van "Gouda".

 
 

Powered by iCagenda